När jag gick på mellanstadiet var min stora stolthet att jag var den elev som lånat flest titlar av alla från vårt skolbibliotek. Redan då var jag fascinerad av böcker, både insidans berättelser och omslagens bilder. Då visste jag inte att man kunde jobba med att skapa och analysera bokomslag, och att min besatthet av grafisk form och litteratur bara skulle växa med åren.

När jag tog min magisterexamen i Förlagsvetenskap vid Stockholms universitet 2008 handlade min uppsats om just pocketboksomslag och vad som får oss att plocka upp dem. Efter att ha gått upp klockan fyra på morgonen vissa dagar då jag under ett par år arbetade extra på Pocket Shops butiker på Arlanda och sålde pocketböcker till trötta resenärer kunde jag inte släppa ämnet omslagsdesign.

Jag har läst reklam och grafisk form på Beckmans, och de senaste tio åren arbetat som skribent, konsult, föreläsare och formgivare. Mina uppdragsgivare är främst bokförlag, universitet, butiker och skolor. För närvarande frilansar jag från Öland där jag numera är bosatt. Mitt arbete handlar om att bedöma och utforma litteratur, och jag har ett brett kunnande kring dagens bokbransch och bred erfarenhet av lektörsläsning och manusbearbetning.

Jag har även gått kurser i litterärt skapande, medverkat i antologin
Burleska bastarder (Voltaire Publishing) och skrivit novellerna Kinesiskt te och Tjejfäktning (MIX Förlag). 2016 debuterade jag med romanerna Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan (finns utgiven i danskt band, pocket samt som ljudbok och e-bok) på Pocketförlaget samt JungfruönErsatz (tillgänglig som inbunden samt e-bok). 2018 kom boken Lycka och livsstilslögner på landet (finns utgiven i danskt band, pocket samt som ljudbok och e-bok) på Louise Bäckelin Förlag, en fristående uppföljare till ”Vaknätter…”, och del två i en planerad feelgoodtrilogi om de tre vännerna och mammorna Emma, Dolly och Shirin. Jungfruön finns även utgiven i pocket hos Mima förlag.

2018 släppte jag tillsammans med författaren Katarina Ekstedt och illustratören Carolina Ståhlberg första delen i en serie för läsare 6-9 år, Rekordskolan – Vägen dit (finns som inbunden, e-bok och ljudbok). I maj 2019 kommer del två i serien, Rekordskolan – Klockan tickar! och i  september 2019 kommer del tre ut. Rekordskolan-serien ges ut av Triumf förlag.

Jag bor i byn Lerkaka på östra Öland med min man Julius och mina söner Isidor och Hektor. Följ mig gärna på instagram: a_winberg och livefromlerkaka.

Ladda ned pressbilder genom att trycka

HÄRHÄR och HÄR

Fotograf: Mikaela Lindholm (fotografens namn skall alltid anges vid publicering).

För fler pressbilder på mig eller högupplösta omslagsbilder vänligen kontakta Louise Bäckelin förlag (louise@lbforlag.se) när det gäller Lycka och livsstilslögner på landetErsatz (info@ersatz.se) när det gäller Jungfruön samt Pocketförlaget (redaktion@pocketforlaget.se) när det gäller Vaknätter och verklighetskaos i Vastastan.

Foto: Ola Kjelbye