Marken vi går på – fira 8 mars med oss på Gärdslösa prästgård!

26928560145_d5e11d86bd_b

På söndag 8 mars deltar jag i ett litterärt samtal om kvinnliga rum på Gärdslösa prästgård. Hoppas vi ses där!

Ölandsförfattarna Anna Winberg Sääf och Anna Thoor i samtal om att gestalta kvinnliga rum. Med bakgrund i sina böcker, om Blå jungfrun som rum för kvinnliga myter i prosalyriska ”Jungfruön”, via mammalivet som livsstilssatir i ”Lycka och livsstilslögner på landet”, och sitt pågående projekt om kvinnorna som levt och verkat i hennes egen gård i Lerkaka talar Anna Winberg Sääf om kvinnliga rum och skaparprocesser genom historien och nu. Anna Thoor har skrivit intervjuboken ”Marken vi går på”, där hon låter samtida öländska kvinnor berätta sina historier. Hon undersöker gränser mellan det offentliga och privata och berättar om sitt pågående projekt om skilsmässor.

Konstnären Mina Karami visar och berättar om sitt examensprojekt från Capellagården: ”SIV”, där hon bland annat undersökt hur en ”kvinnlig” designprocess skulle kunna se ut, med utgångspunkt i arvet efter Carl Malmstens fru, den pedagogiska pionjären Siv Malmsten f. Munthe, och hennes ovärderliga arbete för uppbyggnaden av utbildningarna på Capellagården.

Tove Folkesson är en av två Regionförfattare i Kalmar län 2020. Hon kommer leda samtalen samt läsa ur sin senaste roman ”Hennes ord”, i vilken hon närmar sig vita fläckar i de kvinnliga rum som rör graviditet och kropp. Hennes ord är även är en hyllning till hennes mormor som var en passionerad folkbildare och politiskt aktiv inom kvinnorörelsen på Öland – en av alla de kvinnor som gått före i kampen för kvinnlig frigörelse. Som av en händelse heter även denna kvinnliga pionjär Siv (Peterson f. Larsén) och de båda råkar alltså ha sin namnsdag just 8 mars!

Prästgården i Gärdslösa är som vanligt öppen 12-16 på söndagar. Förutom att poeten Stagnelius växte upp här, finns fantastisk fika, ett mycket välsorterat antikvariat och en otrolig utsikt över Östersjön. Programmet börjar kl 16. Kaffeservering efteråt. Entré: 100 kr

Mer info: http://www.gardslosaprastgard.se/program/ eller på Facebook.

VARMT VÄLKOMNA!

Kommentera

Basic HTML är tillåtet. Din email kommer inte att publiceras.

Subscribe to this comment feed via RSS